Kompassi

Kompassi on tärkeä suunnistajan apuväline kartan suuntauksessa ja suunnassa kulkemisessa. Harrastuksen alkuun pääsee kuitenkin myös ilman kompassia, sillä alkuvaiheessa tärkeintä on opetella kartanluvun perusteet.

Kompasseja on tarjolla useita erilaisia malleja: levy- ja peukalokompasseja sekä erityisesti lasten käteen sopivia pienempiä malleja. Kompasseja myydään hyvin varustetuissa urheiluliikkeissä sekä suunnistukseen erikoistuneissa kaupoissa.

Kompassi on suunnistajan apuväline suunnan määrittämistä ja suunnassakulkua varten. Suunnistuksen perusta on kuitenkin kartta ja kartanluku. Kun kuljet suunnalla, varmista karttaa lukemalla, että etenet oikein. Karttaa lukemalla sekä ennakoimalla tulevia kohteita ja havainnoimalla ympäristöä kaiken aikaa, varmistat kartalla pysymisen virheenkin sattuessa. Kartanluku ja suunnanotto siis tukevat ja täydentävät toisiaan.

Kuvassa vasemmalla levykompassi ja oikealla vasemman käden peukalokompassi (peukalokompasseja on saatavilla myös oikeaan käteen).
Kompassin osat.
Kompassin osat.