Seikkaile luonnossa!

Suunnistus on monipuolista liikuntaa, etsimisen ja löytämisen riemua sekä onnistumisen tunteita. Se on myös kavereita ja yhteisiä kokemuksia. Kaiken tämän lisäksi suunnistus on oiva tapa tutustua monipuoliseen luontoon. Tavoitteena on jokaiselle yksilöllinen, mielekäs harrastaminen.

Suunnistus kehittää suunnistustaidon lisäksi monia muitakin ominaisuuksia ja taitoja kuten muun muassa fyysistä kuntoa ja kehonhallintaa, yhteistyötaitoja ja loogista päättelykykyä, ongelmanratkaisutaitoa sekä luonnossa liikkumista ja sen kunnioittamista.

Miten aloitan suunnistuksen

Suunnistusharrastuksen voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa. Suunnistuksessa oppii jatkuvasti uutta ja taidot kehittyvät. Alkeisopetus on turvallista kulkemista yhdessä aikuisten kanssa ja lapset voivat edetä omassa tahdissaan kohti vaikeampia suunnistustehtäviä. Radat ovat lyhyitä ja kartat helppolukuisia.

Suunnistusta voi harrastaa ympäri vuoden ja perinteisen suunnistuksen lisäksi voi harrastaa hiihtosuunnistusta, pyöräsuunnistusta sekä tarkkuussuunnistusta, joka sopii myös liikuntarajoitteisille.

Uudelle harrastajalle löytyy tietoa ja vinkkejä Suunnistusliiton Ohjaajan opas -sivustolta.

Ota suunta kohti suunnistuskoulua

Useat suunnistusseurat eri puolilla Suomea järjestävät lapsille suunnattuja Lasten suunnistuskouluja, joista osa on nimeltään Hippo-suunnistuskouluja. Suunnistuskouluissa suunnistukseen tutustutaan turvallisessa ympäristössä.

Ole rohkeasti yhteydessä suoraan paikalliseen suunnistusseuraasi!

Nuorten suunnistus

Seurat tarjoavat alkeisopetusta alle kouluikäisille sekä vanhemmille lapsille ja nuorille. Kun perustaidot ovat hallinnassa, nuori voi valita jatkaako kuntoillen, kansallisella tasolla kilpaillen vai osallistuuko muuten seuratyöhön ohjaajana tai toimijana.

Löydä lähin suunnistusseurasi täältä.

Suunnistus on myös helppo aloittaa osallistumalla kuntosuunnistustapahtumiin, joita järjestetään ympäri Suomea. Lisää tietoa lasten ja nuorten harjoittelusta sekä seurojen nuorisotoiminnasta löydät täältä.

Ota rohkeasti yhteyttä ja lähde mukaan toimintaan!

Urheilua & kavereita

Suunnistus on parhaimmillaan yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä ja kokemista. Lajissa on paljon tapahtumia ja leirejä, joihin eri ikäiset ja eri tasoiset harrastajat osallistuvat yhdessä.  

Kun kisakärpänen puraisee, niin matalan kynnyksen lasten ja nuorten kilpailutapahtumia ovat Kompassi-tapahtumat. Tapahtumissa lapset pääsevät halutessaan osallistumaan kilpasarjoihin tai kaikille avoimeen sarjaan.

Leimaus-leiri on Suomen Suunnistusliiton lajitapahtuma 8–18-vuotiaille. Leiri järjestetään vuosittain eri paikkakunnilla. Leirillä on tarjolla monipuolisia ja eritasoisia suunnistusharjoituksia, oheisohjelmia sekä mahdollisuus pelailuun ja kisailuun kavereiden kanssa.

Suunnistuksen Kasva urheilijaksi yläkoululeirityksissä saa tavoitteelliset kilpaurheilijat kokonaisvaltaisia valmiuksia urheilijaksi kasvamiseen. Suunnistuksen yläkoululeireille osallistuu vuosittain yhteensä 200 nuorta seitsemällä eri urheiluopistolla. Haku on vuosittain kesäkuussa.

Suunnistusliiton Suunta Huipulle -verkosto tarjoaa avointa leiri-, harjoitus ja testaustoimintaa erityisesti 15-20 -vuotiaille suunnistajille.  

INOV-8-liiga on 15–20-vuotiaille tarkoitettu sarja kilpailuja kesän aikana.

Lasten ja nuorten suunnistuskesä huipentuu Superviikonloppuun, joka järjestetään elokuussa.  Superviikonloppuna tuhannet nuoret kilpailevat Nuorten Jukolassa, Kompassi-tapahtumassa sekä INOV-8-liigan huipentamassa finaalissa.

Kaikki suunnistuksen kilpailutapahtumat löydät IRMA-palvelusta. Kilpailut ovat kiva tapa päästä suunnistamaan erilaisissa maastoissa. Suunnistuksessa voi kisailla henkilökohtaisesti tai viestijoukkueissa. Osallistumismahdollisuus on ikäluokittaisissa sarjoissa ja useimmiten myös avoimissa sarjoissa oman taitotason mukaan. Suunnistuksessa SM-kilpailut alkavat sprintti- ja keskimatkoilla 14-vuotiailla. Pidemmillä matkoilla ja viesteissä on sarjat 15-vuotiaista ylöspäin. 

Lähde mukaan seikkailuun!

Suunnistajan polkuun on kuvattu ikäluokittaiset teemat ja harjoittelun painopisteet suunnistajalle, joka innostuu kehittämään itseään kohti huipputasoa. Suunnistusliiton kilpailu- ja valmennusjärjestelmä sisältää erilaisia mahdollisuuksia rikastuttaa suunnistusharrastusta.